#5

ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΡΟΥΣΟΒΙΤΗ

Η κάθοδος του Κρουσοβίτη από τον Λαϊλιά προς το Σιδηρόκαστρο, έχει διαμορφώσει ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, με τρεχούμενα νερά, αιωνόβια πλατάνια και πλούσια βλάστηση, με τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια, Β.Α του Καπνοφύτου, να δίνουν το δικό τους χρώμα. Πολλοί χαρακτηρίζουν την κοιλάδα, ως τα «Τέμπη» των Σερρών.
Στο ύψος των «Ζεστών Νερών», στους πρόποδες του Μαύρου Βράχου, ένα μικρό τεχνητό φράγμα έχει δημιουργήσει δύο υπέροχους καταρράκτες, ενώ παρακάτω τα νερά του Κρουσοβίτη χάνονται στη γη και μετά από μια υπόγεια διαδρομή μέσω ενός σπηλαίου με πανέμορφους σταλαγμίτες, βγαίνουν και πάλι στην επιφάνεια για να συνεχίσουν την πορεία τους.
Στο τέλος της κοιλάδας, Β.Α του Σιδηροκάστρου, υπάρχουν αναψυκτήρια, ταβέρνες και πισίνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Αυτές οι πληροφορίες δεν αποτελούν προτροπή να επισκεφθείτε τα σπήλαια της Κοιλάδας του Κρουσοβίτη,  αλλά απλή πληροφόρηση για τις ομορφιές που διαθέτει η περιοχή μας. Αν δεν είστε έμπειρος σπηλαιολόγος ή εάν δεν έχετε λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται, μην επιχειρήσετε να εισέλθετε σε κάποιο από τα σπήλαια.

Μπορείτε όμως να έρθετε σε επικοινωνία με τον Σύλλογο Φίλων Σπηλαιολογίας και Περιβάλλοντος Σιντικής «Μαύρος Βράχος», που τα τελευταία χρόνια ασχολείται διεξοδικά με την εξερεύνηση και την ανάδειξη του σπηλαιολογικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής. Μέλη του συλλόγου, είναι διαθέσιμα και πρόθυμα να σας ξεναγήσουν στα μικρά και μεγάλα σπήλαια της περιοχής.

Έως σήμερα στην Κοιλάδα του Κρουσοβίτη και στην περιοχή γύρω από τον «Μαύρο Βράχο», που οι ερευνητές θεωρούν πως κρύβει στα σπλάχνα του ένα μεγάλο σπήλαιο, έχουν εντοπιστεί και εξερευνηθεί τέσσερα σπήλαια, με πλούσιους σταλακτιτικούς διακόσμους. Πρόκειται για τα σπήλαια : 1ο και 2ο Ζεστών Νερών, Καταρράκτες και Μαύρου Βράχου – Λατομείο.

Σύλλογος Φίλων Σπηλαιολογίας και Περιβάλλοντος Σιντικής «Μαύρος Βράχος» Σιδηρόκαστρο Τηλέφωνο : 6944692844 (Ελ. Ελευθεριάδης – Πρόεδρος) Ιστοσελίδα : www.mavrosvrachos.gr