#3
ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΓΚΙΣΤΡΟΥ & ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΓΚΙΣΤΡΟΥ
–
- Θερμοκρασία : 39-41 °C
- Λουτροθεραπεία : Παθήσεις των αρθρώσεων, προβλήματα ρευματικά και κινητικά, παθήσεις του κυκλοφορικού και νευρικού συστήματος, δερματοπάθειες.
Η μυστηριακή ατμόσφαιρα μέσα στο πέτρινο λουτρό (χαμάμ) παραμένει αναλλοίωτη στο διάβα των αιώνων. Το καυτό νερό, απευθείας από την καρδιά της γης, χύνεται με πίεση στον κυκλικό ψηφιδωτό λουτήρα, προσφέροντας ένα τέλειο υδρομασάζ.
Οι πυκνοί υδρατμοί, σε συνδυασμό με το αμυδρό φως που εισέρχεται από τους μικρούς φεγγίτες του θόλου, δημιουργούν ένα ονειρικό περιβάλλον, χαλάρωσης, ανακούφισης και ευεξίας. Στιγμές απόλαυσης, στο μαρμάρινο πεζούλι, και ευκαιρία για ένα εφιδρωτικό, χαλαρωτικό ατμόλουτρο.
Το βυζαντινό λουτρό θεωρείται το παλαιότερο της χώρας. Χρονολογείται από το 950 μΧ, ενώ δέχτηκε σημαντικές αρχιτεκτονικές επιρροές από τους Οθωμανούς.
ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
- Θερμοκρασία : 40-42 ° C
- Λουτροθεραπεία : Γυναικολογικές παθήσεις, ρευματοπάθειες, νευραλγίες, παθήσεις των αρθρώσεων, μυαλγίες, ισχιαλγίες, σπονδυλοαρθρίτιδες, δισκοπάθειες, οσφυαλγίες.
Οι πηγές του Σιδηροκάστρου είναι γνωστές από τα βυζαντινά χρόνια και χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, όπως καταγράφει το 1667 ο περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπή. Το παλαιό βυζαντινό χαμάμ καταστράφηκε μερικώς στους Βαλκανικούς Πολέμους όμως ανακαινίσθηκε δύο φορές, μία το 1930 όταν ο αρχιτέκτονας Τσαγκρής το ενσωμάτωσε στο
ξενοδοχείο που κατασκεύασε και μια δεύτερη φορά το 2000.
Τα λουτρά αξιοποιούνται σήμερα από τη ΣΙΝΤΙΚΗ Δ.Α.Ε. και διαθέτουν επίσης μπανιέρες jacuzzi και εγκαταστάσεις υδροκινησιοθερα-πείας. Τελευταία προστέθηκαν στις παροχές μασάζ, Scentao σώματος και προσώπου, πηλοθεραπεία κ.α.