#2

ΟΧΥΡΑ ΡΟΥΠΕΛ & ΙΣΤΙΜΠΕΗ

ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ

ΡΟΥΠΕΛ (Όρος Άγκιστρο)
Είναι το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Δεσπόζει το στρατηγικό πέρασμα των ομώνυμων στενών του Στρυμόνα και για αυτό σφυροκοπήθηκε από στεριά και αέρα με σφοδρότητα από τους Γερμανούς εισβολείς.Η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου, που ξεκινάει από τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Προμαχώνα – Θεσσαλονίκης, περίπου 7 χλμ μετά τη γέφυρα του Στρυμόνα (Ν.Πετριτσίου).
Στο οχυρό, που λειτουργεί ως επισκέψιμο ιστορικό μνημείο, μπορείτε να επισκεφθείτε τις δαιδαλώδεις υπόγειες στοές του (το μήκος τους αγγίζουν τα 4.251 μ.) και το οργανωμένο μουσείο με εκθέματα (οπλισμός, στολές, σημαίες φωτογραφίες κ.α) και σύστημα «Ήχος και Φως» με οπτικοακουστική αναπαράσταση της μάχης.
Κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την 6η Απριλίου, πραγματοποιείται στο ηρώο ο κεντρικός εορτασμός της Επετείου της μάχης των Οχυρών

``ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ...``

ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ

Το Ρούπελ υπήρξε ο κυματοθραύστης των Γερμανών εισβολέων στην Ελλάδα, στις 6/4/1941. Οι υπερασπιστές του αντιστάθηκαν γενναία τρεις ολόκληρες μέρες στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές και παραδόθηκαν, αφού προηγουμένως είχε καταληφθεί η Θεσσαλονίκη. Όταν οι Γερμανοί μπήκαν στο Ρούπελ, βρήκαν σε τοίχο γραμμένο με κιμωλία το μήνυμα: «Στις Θερμοπύλες  σκοτώθηκαν οι 300, εδώ θα πέσουν οι 80» (όσο ήταν Έλληνες που επάνδρωναν τον συγκεκριμένο τομέα). Ο Γερμανός συνταγματάρχης που παρέλαβε το οχυρό, έδωσε συγχαρητήρια στον διοικητή και εξέφρασε τον θαυμασμό και την εκτίμησή του για την αντίσταση και τον ηρωισμό των Ελλήνων στρατιωτών. Οι απώλειες της φρουράς του οχυρού Ρούπελ ανήλθαν σε 44 νεκρούς.

ΟΧΥΡΟ ΙΣΤΙΜΠΕΗ

ΙΣΤΙΜΠΕΗ (Όρος Κερκίνη ή Μπέλες)
Βρίσκεται 16 χλμ βόρεια του Νέου Πετριτσίου, στην ομώνυμη κορυφή του Μπέλες, σε υψόμετρο 1.339 μ. πλησίον της κορυφογραμμής με την Βουλγαρία. Αποτελείται από ένα συγκρότημα υπόγειων στοών, που καταλήγουν σε πολυβολεία και παρατηρητήρια.
Μπορείτε να περιηγηθείτε στην επισκέψιμη διαδρομή του και να επισκεφθείτε το μικρό μουσείο με εκθέματα (οπλισμός, στολές, φωτογραφίες κ.α) από τη μάχη του οχυρού. Ξεχωρίζουν τα συντρίμμια απο γερμανικά στούκας, που κατέρριψαν στο Μπέλες τα ελληνικά αντιαεροπορικά.
Η θέα προς τις ψηλότερες κορυφές του Μπέλες, όπως και προς τη βουλγαρική ενδοχώρα, είναι εντυπωσιακή. Στο λιτό ηρώο, αναγράφονται τα ονόματα των νεκρών, που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι τους εισβολείς, τον Απρίλιο του 1941.
Ο δρόμος για το οχυρό -αν και ασφαλτοστρωμένος- σε πολλά σημεία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ειδικά τον χειμώνα που μπορεί να έχει παγετό ή χιόνι.

ΤΟ ΟΧΥΡΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΑΙΑ ...

ΟΧΥΡΟ ΙΣΤΙΜΠΕΗ

Τα ξημερώματα της 6/4/1941, γερμανικά στούκας σφυροκόπησαν το οχυρό Ιστίμπεη, καταστρέφοντας το μοναδικό αντιαεροπορικό πολυβολείο του. Ακολούθησε σφοδρή επίθεση από πυκνές μονάδες πεζικού, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να φτάσουν στην επιφάνεια του οχυρού, χωρίς όμως να καταφέρουν να εισέλθουν στο εσωτερικό του, αφού όσες φορές επιχείρησαν να κατέβουν στις εσωτερικές στοές αποδεκατίστηκαν. Οι μάχες συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα και τελικά ο εχθρός κατέλαβε το οχυρό, μετά από χρήση αερίων που κατάφερε να ρίξει μέσα στις στοές. Οι απώλειες της φρουράς του οχυρού ανήλθαν σε 30 νεκρούς και 70 τραυματίες, και των Γερμανών ήταν πολλαπλάσιες.

Ώρες Λειτουργίας : Καθημερινά 09:00 – 13:00 Υπεύθυνη Μονάδα : 567 Μ/Π ΤΠ Έδρα : Σιδηρόκαστρο Τηλέφωνο : 2323022350