ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ


 • Βυζαντινό Κάστρο
 • Αγκυλοθηρίο
 • Μουσείο Τσαρτσίδη
 • ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΣΤΡΟ

  Το βυζαντινό κάστρο, χρονολογείται από τον 6ο αιώνα επί Μεγάλου Ιουστινιανού. Το 1014 αποτέλεσε έδρα του Βασίλειου Β’ κατά τη «Μάχη στο Κλειδί» με τα στρατεύματα του Βούλγαρου τσάρου Σαμουήλ. Το κάστρο, που χτίστηκε με κροκάλες και άμμο από τον Κρουσοβίτη, αποτελεί πρόδρομο της αρχιτεκτονικής εξέλιξης των σύγχρονων οχυρώσεων. Είναι περιτειχισμένο με μικρά τείχη, τμήματα των οποίων σώζονται ακόμη, ενώ ημικυκλικοί πύργοι υψώνονται σε απόσταση 40 με 50 μ, μεταξύ τους. Στο εσωτερικό και στο ψηλότερο σημείο, βρισκόταν η Ακρόπολη με τις διοικητικές υπηρεσίες), ενώ θεμελιώσεις προσδιορίζουν τη θέση μια εκκλησίας. Σώζεται επίσης μια κινστέρνα όπου αποθήκευαν νερό και τρόφιμα. Στην αντίπερα όχθη του Κρουσοβίτη, βρίσκεται ο τετράπλευρος πύργος του Ανδρόνικου, κατοικία του εκάστοτε ηγέτη.

 • 11406999_853899131350978_5310302581359333728_n

  Ένα σπάνιο παλαιοντολογικό εύρημα, έφερε στο φως η ερευνητική σκαπάνη στη Θερμοπηγή δυτικά του Σιδηροκάστρου. Πρόκειται για το μοναδικό παγκοσμίως διατηρημένο κρανίο αγκυλοθηρίου (φωτογραφία), ενός ζώου συγγενές προς το άλογο αλλά με δάχτυλα στα πόδια, που έζησε στην περιοχή πριν από 7 εκ. χρόνια και σήμερα κοσμεί τις προθήκες του μικρού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, που λειτουργεί στο χωριό, προκαλώντας παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον. Τα σπάνια παλαιοντολογικά ευρήματα της Θερμοπηγής, εκτίθενται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που λειτουργεί στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού, το οποίο διαμορφώθηκε κατάλληλα το 2008. Ο επισκέπτης μπορεί να δει και να μελετήσει από κοντά, τις συλλογές απολιθωμένων ασπόνδυλων ζώων, ψαριών και φυτών, καθώς και ορυκτών όχι μόνο από την περιοχή της Σιντικής αλλά και από τον υπόλοιπο νομό Σερρών.

  Τηλέφωνο Επικοινωνίας : (+30) 6982158388
 • ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΑΡΤΣΙΔΗ

  Στο Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Μιχάλη Τσαρτσίδη, μεταξύ άλλων εκτίθεται σπάνιο υλικό από τις μάχες των Οχυρών της λεγόμενης «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Εκτός από τα κάθε είδους τυφέκια, περίστροφα, πιστόλια και πολυβόλα, θα  δείτε γερμανικές βόμβες, παλάσκες, κράνη, σακίδια τροφίμων, σημαίες ναζί, προπαγανδιστικές αφίσες, ασύρματοι κλπ, καθώς και φωτογραφίες ντοκουμέντα από τη μάχη στο Ρούπελ. Επίσης οπλισμό από τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και επιστολές Ελλήνων πολεμιστών αποθηκευμένες στα τυφέκιά τους, την σημαία του Αρχηγείου του Ελληνικού Στρατού Μέσης Ανατολής, ένα κομμάτι σαπούνι φτιαγμένο από ανθρώπινο λίπος (Εβραίου θύματος του Ολοκαυτώματος) κ.α.

  Μέρες-Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά ύστερα από συνεννόηση. Τηλέφωνο Επικοινωνίας :   +30 2323 0 22307.