• Ενυδρείο Βυρώνειας
 • Μανδράκι
 • Κοιλάδα Λόντζας
 • ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΒΥΡΩΝΕΙΑΣ

  Για όσους θέλουν να δουν και να μάθουν, τι κρύβει ο βυθός της λίμνης Κερκίνης και του ποταμού Στρυμόνα, μια επίσκεψη στο Δημοτικό Ενυδρείο της Βυρώνειας, θα τους λύσει κάθε απορία. Στη μεγάλη αίθουσα με τα ενυδρεία, φιλοξενούνται τα 27 είδη της ιχθυοπανίδας του ευρύτερου οικοσυστήματος της περιοχής (γουλιανός, χέλι, τούρνα, γριβάδι, πέρκα, κουνουπόψαρο κ.α), που θεωρείται σήμερα, ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Βασικοί στόχοι του Δημοτικού Ενυδρείου Βυρώνειας, είναι η ανάδειξη του φυσικού πλούτου του οικοσυστήματος Κερκίνης – Στρυμόνα και η ευαισθητοποίηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και των επισκεπτών σε θέματα που αφορούν την προστασία του, καθώς και η περιβαλλοντική εκπαίδευση, αφού κάθε χρόνο το επισκέπτονται πολλά σχολεία από τη βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο. Εκτός από την ιχθυοπανίδα του οικοσυστήματος Κερκίνης – Στρυμόνα,  το Ενυδρείο φιλοξενεί και ένα μικρό ερπετάριο με σπάνια φίδια του εξωτερικού και τον Βύρωνα, ένα συμπαθή κροκόδειλο του Νείλου.

  (( 6950339034)
 • ΜΑΝΔΡΑΚΙ

  Το χωριό αποτελεί σημείο πρόσβασης προς την κορυφή Καλαμπάκα (2.031 μ.) του Μπέλες αλλά και τη λίμνη της Κερκίνης από το γραφικό λιμανάκι που υπάρχει νότια του χωριού και πλοιάριο πραγματοποιεί περιηγήσεις προς το παρόχθιο δάσος με τις φωλιές των πουλιών. Στην ανατολική είσοδο, διασώζεται μέρος οχυρωματικού τοίχους που χρονολογείται στην υστεροβυζαντινή εποχή. Πολλοί ερευνητές, τοποθετούν εδώ την αρχαία πόλη Σιντία.

 • Η κοιλάδα Πετριτσίου ή αλλιώς κοιλάδα Λόντζα είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του χωριού. Η καταπράσινη κοιλάδα βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το χωριό και τη διασχίζει το ρέμα της Σουλτανίτσας, το οποίο πηγάζει από τις πλαγιές του Μπέλες και χύνεται στον ποταμό Στρυμόνα. Ο χείμαρρος αυτός δημιούργησε τοπία μοναδικής ομορφιάς, ενώ ο δήμος έχει αξιοποίησει το περιβάλλον φτιάχνοντας γεφυρούλες, μονοπάτια και πεζοδρόμους. Κατά μήκος του ρέματος, ψηλά δέντρα προσφέρουν τη φυλλωσιά τους για σκιά, ενώ διάφορα εστιατόρια και ταβέρνες διαθέτουν τραπεζάκια κάτω από τα δέντρα και δίπλα στα τρεχούμενα νερά. Ο δρόμος που διασχίζει την κοιλάδα οδηγεί στο οχυρό Ιστίμπεη και στην κορυφή του όρους Μπέλλες.